Neamul nobiliar Nákó de Nagyszentmiklós, ascensiunea și declinul unei dinastii de conți
Autor: Hans Haas
Vizualizează sau descarcă gratuit cartea aici.
„Este de netăgăduit faptul că în spatele oricărei apariții a unei cărți se ascunde o intenție, iar acest lucru se întâmplă și în cazul de față. Cu această carte doresc să îndrept atenția cititorului spre subiectul investigat de mine, subiect din istoria orașului și al comunei bănățene Sânnicolau Mare, deoarece aici s-au împletit, în mod cu totul aprte, destinul unei familii de conți cu dezvoltarea urbană a locului meu natal. Familia de conți Nákó a influențat, a modelat și a format viața orașului Sânnicolau Mare timp de peste două secole. Condiționat de factorii socio-economici ai timpului, numai o mică parte a ceea ce se întâmpla în mediul aristocrat al castelului de conți a fost accesibil publicului mic-burghez al orașului. Supușilor familiei Nákó, cea mai mare parte a ceea ce se întâmpla în castel le-a rămas mai mult sau mai puțin ascuns. Din această cauză, o mare parte a evenimentelor petrecute de-a lungul anilor a fost pur și simplu dată uitării. Unele lucruri au fost trecute sub tăcere în mod intenționat, altele, multe, s-au pierdut în vârtejul istoriei. Ultimele două secole nu numai că au fost marcate de diverse pretenții naționale asupra teritoriului Banatului, ci au fost caracterizate și de sisteme politice diferite. În ce măsură aceste evoluții geo-politice au marcat renumele istoric și onoarea personală a familiei Nákó urmează să fie investigat prin intermediul acestei cărți.”
Carte apărută cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei orașului Sânnicolau Mare
Toate drepturile rezervate. Reproducerea parţială sau integrală, pe orice suport, fără acordul scris al deţinătorului de copyright, este interzisă.
Contribuţii la istoria localităţii urbane SÂNNICOLAU MARE şi al împrejurimilor nemijlocite
Autor: Hans Haas
Vizualizează sau descarcă gratuit cartea aici.
„Monografiile în limba română apărute până în prezent au toate o trăsătură comună: sunt focusate aproape în exclusivitate asupra neamului românesc (este și firesc, autorii fiind români), neglijând în mare parte celelalte etnii sânmiclăușene. Istoria orașului Sânnicolau Mare a fost făurită de toate etniile conlocuitoare, nu numai de cea dominantă după 1920. O excepție face doar monografia oficială a oraşului, redactată de un grup mai larg de redactori după anul 1990. De asemenea monografiile unora dintre autorii amatori sunt adesea neobiective, incomplecte şi evită amintirea şi descrierea faptelor istorice incomode. Istoria trebuie în orice situaţie să-şi păstreze caracterul ei principal, adică de a fi autentică, reală, obiectivă, fără excluderi sau falsificări. Eu mă voi strădui să urmăresc această obiectivitate în descrierea faptele istorice locale. Sper, că voi reuși să realizez ceea ce mi-am propus.”
Carte apărută cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei orașului Sânnicolau Mare.
Toate drepturile rezervate. Reproducerea parţială sau integrală, pe orice suport, fără acordul scris al deţinătorului de copyright, este interzisă.