Cu ocazia zilei naționale a Ungariei – Sărbătoarea Sfântului Ștefan, la invitația vecinilor noștri de peste Mureș, din orașul Mako (HU), Casa de Cultură Sânnicolau Mare s-a prezentat cu patru formații de dans, însumând nu mai puțin de 80 de dansatori. Românii, germanii, maghiarii și sârbii din orașul nostru, promovând multiculturalitatea Banatului în general și a orașului Sânnicolau Mare în special, s-au prezentat cu un spectacol de excepție, foarte apreciat de sutele de spectatori prezenți.
Centrul orașului Mako a fost însuflețit de Parada Porturilor Populare, care a precedat spectacolul. Ansamblurile folclorice din Serbia, România și Ungaria au prezentat portul popular caracteristic ținutului propriu. Atmosfera a fost încinsă de dansuri și cântece specifice fiecărei etnii, spre încântarea locuitorilor și oaspeților localității, cu toții fiind fascinați de bogăția culorilor și diversitatea costumelor tradiționale care au înveselit Piața Deak Ferencz la ceas de seară.
Ansamblul folcloric Doina a prezentat „sorocul”, într-un Dans din Câmpia Banatului, reprezentativ pentru zona etnografică și folclorică, în coregrafia maestrului coregraf Marius Ursu. Coordonator: Gheorghe Mândran.
Formația de dansuri germane Buntes Sträußchen a prezentat Dansuri șvabești în coreografia lui Hansi Muller.
Ansamblul Maghiar Kekibolya a prezentat un Dans maghiar din Câmpia de sud în coreografia lui Papp Mate și Adorjanyi Szabo Nora. Coordonator: Lepus Eniko și Bartok Bela.
Ansamblul Sârbesc Sfântul Sava a prezentat un Dans sârbesc din zona orașului Sânnicolau Mare. Coordonatori: Natalia Mândran și Gheorghe Mândran.
În cadrul Festivalului au fost prezente formații și ansambluri de dans maghiare din Serbia și Ungaria. O prezență scenică deosebită a avut-o Ansamblul Național Secuiesc Harghita care a prezentat un spectacol autentic, un dialog între ungurii secui din Harghita și rudele lor, ceangăii din Moldova.
În cele două seri petrecute la Mako, în sala de sport a Colegiului Pulitzer, tinerii de etnie română, germană, maghiară, sârba, și bulgară au dansat înpreună, au legat prietenii și au învățat dansuri populare specifice fiecărei etnii.